سفارش تبلیغ
صبا ویژن

قیمت بیت کوین

تحلیل ایوتا

پروژه آیوتا با هدف استفاده در کاربردهایی که لازم است پرداخت‌های بسیار کوچکی با سرعت بالا و کامزد صفر، انجام شود، ایجاد شده است.

هدف نهایی ارزهای دیجیتال از ابتدا این بود که بطور کامل جایگزین سیستم مالی سنتی و پول رایج فیزیکی شوند و مردم به راحتی بتوانند از آن مانند پول فیزیکی در پرداخت‌های روزمره خود استفاده کنند.

اما با وجود بالا بودن کارمزد و پایین بودن سرعت انجام تراکنش‌ها در بیشتر این پروژه‌ها، چنین هدفی تاکنون به صورت عملی محقق نشده است.

آیوتا با قابلیت انجام تراکنش‌هایی با سرعت بسیار بالا و کارمزد صفر، برای استفاده در کاربردهای روزمره و انجام پرداخت‌های خرد و به ویژه پرداخت‌هایی که مربوط به تکنولوژی اینترنت اشیا می‌شود، طراحی شده است.

در پروژه‌هایی که بر اساس ساختار بلاک چین طراحی شده‌اند، امکان صفر شدن کارمزد وجود ندارد، زیرا اگر از هر الگوریتمی استفاده شود، کسانی که کار تایید تراکنش‌ها را انجام می‌دهند، به دنبال گرفتن پاداش هستند. پروژه آیوتا برای اینکه بتواند کارمزد تراکنش‌هایش را واقعا به صفر برساند، به جای بلاک چین از ساختاری به نام تنگل (Tangle) استفاده کرده است.

در ادامه با ما همراه باشید تا مفصل به تحلیل بنیادی این پروژه بپردازیم.

تاریخچه


آیوتا در سال 2015 و با هدف استفاده در صنعت اینترنت اشیاء ایجاد شد.

عرضه اولیه (ICO) این پروژه در سال 2015 برگزار شد و در طی آن در حدود 1,500 بیت کوین جمع شد که باتوجه به قیمت بیت کوین در آن زمان سرمایه زیادی نبود و دلیل آن هم این بود که در آن زمان فروش توکن پروژه‌های ارز دیجیتال زیاد رواج پیدا نکرده بود و اگر هم کسی قصد سرمایه‌گذاری داشت بیشتر توجه‌ها جذب پروژه‌هایی که بر بستر انریومراه‌اندازی می‌شدند، جلب می‌شد.

در ابتدای شروع کار این پروژه، در سال 2015، کل سکه‌هایی که برای آن در نظر گرفته شده بود که برابر با 2,779,530,283 سکه بود، ایجاد شد، زیرا هیچ سازوکاری شبیه به استخراج وجود نداشت که توکن‌های پروژه به مرور زمان و توسط استخراج ایجاد شوند.

یک سال بعد، یعنی در سال 2016، پروژه آیوتا آزمایشات بتای خود را انجام داد و در نهایت در سال 2017 بطور رسمی شروع به کار کرد.

برای پشتیبانی و توسعه این پروژه تیمی متشکل از متخصصین دانشگاهی و آکادمیک در آلمان ایجاد شدند که تمرکز آنها بر روی توسعه پروژه آیوتا و همچنین مفهوم اینترنت اشیا بود. در اوایل زمستان 2017، درست زمانی که مشکل مقیاس‌پذیری بیت کوین، به یک موضوع داغ بین طرفداران و جوامع ارزهای دیجیتال تبدیل شده بود، بنیانگذار اپلیکیشن ساتوشی‌پی (SatoshiPay) که برای انجام پرداخت‌های کوچک ایجاد شده بود، اعلام کرد قصد دارد در اپلیکیشن خود از ارز دیجیتال آیوتا استفاده کند، زیرا استفاده از این پروژه به دلیل صفر بودن کارمزد برای پرداخت‌های بسیار کوچک، گزینه بسیار مناسبی است.

در تابستان 2017، ارز دیجیتال آیوتا در صرافی بیت‌فینکس قرار گرفت و در پاییز همان سال، مدیر پروژه آیوتا با شرکت‌های بزرگی از جمله، سامسونگ، فوجیتسو، فولکس واگن، مایکروسافت و دویچه تلکام، قراردادهایی را برای همکاری باهم بستند.

چگونه کار می‌کند؟


مقایسه بلاک چین و تنگل

برخلاف اکثر پروژه‌های ارز دیجیتالی که با استفاده از تکنولوژی بلاک چین طراحی شده و کار می‌کنند، پروژه آیوتا برای اینکه بتواند کارمزد تراکنش‌های خود را به صفر برساند، از تکنولوژی دیگری به نام تنگل (Tangle) استفاده کرده است.

روش کار این تکنولوژی به این صورت است که هرکسی بخواهد تراکنشی در شبکه آیوتا انجام دهد، باید ابتدا دو تراکنش قبل از خود را تایید کند. این کار به صورت خودکار انجام می‌شود. یعنی زمانی که یک کاربر تراکنشی را در شبکه آیوتا ثبت می‌کند، دو تراکنش قبل از خود را به صورت خودکار تایید می‌کند و این روند ادامه پیدا می‌کند.

یعنی در این تکنولوژی همه کاربران در تایید تراکنش‌های شبکه نقش دارند، در صورتی که در بلاک چین، افراد مشخصی که به آنها ماینر یا استخراج‌کننده می‌گویند کار تایید تراکنش‌ها را انجام می‌دهند. اتفاقی که در تنگل می‌افتد این است که هرکس به جای اینکه در ازای تایید تراکنش خود در شبکه، کارمزد پرداخت کند، کاری برای شبکه انجام می‌دهد که این کار تایید دو تراکنش قبل از خود است.

یکی دیگر از اهدافی که توسعه‌دهندگان پروژه آیوتا هنگام استفاده از تکنولوژی تنگل برای این پروژه در نظر گرفتند این مسئله بود که هرچه تعداد کسانی که در حال انجام تراکنش هستند، بیشتر شود، سرعت تایید تراکنش‌ها و امنیت شبکه افزایش می‌یابد و به علاوه کارمزد همچنان و در هر شرایطی صفر باقی می‌ماند. ارز دیجیتال شبکه آیوتا، IOTA است که آن را با نماد (i) نمایش می‌دهند. تعداد واحد‌های سکه آیوتا 2,779,530,283,277,761 است. تمام این سکه‌ها در ابتدای کار پروژه آیوتا تولید شده‌اند و دیگر به تعداد آنها اضافه نمی‌شود. به دلیل بزرگی رقم تعداد واحد‌های رسمی آیوتا و برای راحت‌تر شدن محاسبات در صرافی‌ها، از واحد مگا آیوتا (MegaIota) یا به اختصار میوتا (MIOTA) استفاده می‌شود و آن را با mi نمایش می‌دهند. هر (mi) برابر با 1,000,000 (i) است.

مهم‌ترین کاربردها

کاربرد آیوتا از ابتدای شروع کار آن مشخص بوده است. این پروژه از ابتدا با هدف استفاده به عنوان روش پرداختی در صنعت اینترنت اشیاء ایجاد شد.

برای روشن‌تر شدن موضوع ابتدا به توضیح مختصری از اینترنت اشیاء می‌پردازیم.

اینترنت اشیا یا آی‌او‌تی (IoT) برای اولین بار در سال 1999 توسط کوین اشتون مطرح شد، اما تنها چند سال است که بطور جدی در دنیای تکنولوژی مورد بحث قرار گرفته و بر روی آن کار می‌شود. به طور کلی، به اتصال اشیاء و دستگاه‌های مختلف به هم از طریق اینترنت، اینترنت اشیاء می‌گویند. به کمک اینترنت اشیاء، دستگاه‌های مختلف می‌توانند از طریق اینترنت با یکدیگر و حتی با انسان تعامل داشته باشند و صحبت کنند. نمونه‌های زیادی از ارتباط اشیاء با انسان را امروزه به فراوانی در خانه‌های هوشمند می‌بینیم.

حتما بارها برای شما هم پیش آمده که بعد از خروج از منزل از اینکه گاز را خاموش کرده‌اید یا نه و یا پرده‌های خانه را کشیده‌اید یا نه، شک کنید. با استفاده از تکنولوژی اینترنت اشیاء می‌توان با تلفن همراه هوشمند خود تمام وسایل داخل خانه را هنگامی که دور از خانه‌ایم کنترل کنیم. 

یا حتی زمانی که داخل خانه هستیم، مثلا نیاز نباشد زمانی که نور داخل خانه زیاد بود پرده‌ها را بکشیم و زمانی که آفتاب رفت آنها را باز کنیم. با استفاده از تکنولوژی اینترنت اشیاء قرار است تمام این کارها به صورت خودکار برای ما انجام شود.

اما بخش توسعه‌یافته‌تری که پروژه آیوتا آن را هدف گرفته، ارتباط اشیا مختلف با یکدیگر است. برای مثال فرض کنید، بطری شیر شما که آن را در یخچال خود قرار داده‌اید به انتهای خود رسیده است. بدون اینکه شما اطلاعی داشته باشید و در این روند دخیل باشید، پیامی از طریق یخچال شما برای سوپرمارکت محل ارسال می‌شود تا یک بطری شیر برای شما ارسال شود. پرداخت آن نیز می‌تواند توسط شبکه آیوتا، که برای پرداخت‌های بسیار کوچک مانند این طراحی شده است، با سرعت بالا و بدون هیچ کارمزدی انجام شود.


با استفاده از اینترنت اشیاء، یخچال و تلفن همراه هوشمند شما بدون اینکه شما دخالتی در آن داشته باشید، می‌توانند باهم در ارتباط باشند و باهم حرف بزنند.

یا فرض کنید، تاریخ مصرف بطری شیر شما که در یخچال قرار دارد، یک روز بیشتر باقی نمانده باشد، هیجان انگیز نیست اگر بدانید این موضوع که فقط یک روز دیگر برای مصرف بطری شیر خود مهلت دارید به صورت پیامی به تلفن همراه شما ارسال شود؟ یعنی یخچال و تلفن همراه هوشمند شما بدون اینکه شما دخالتی در آن داشته باشید، باهم در ارتباطند و حرف می‌زنند.

چالش‌ها و راهکارها

با وجود تکنولوژی نوآورانه تنگل که در پروژه آیوتا مورد استفاده قرار گرفته و مزایای مهمی نسبت به بلاک چین دارد، از جمله اینکه کارمزد تراکنش‌ها در آن صفر و همچنین مقیاس‌پذیرتر از پروژه‌های مبتنی بر بلاک چین است، این سوال پیش می‌آید که چرا این تکنولوژی نتوانسته جایگزین بلاک چین شود و سایر پروژه‌های موفقی که پس از آیوتا راه‌اندازی شدند نیز از بلاک چین استفاده کردند نه تنگل؟!

واضح است که اگر کارآمدتر بودن تکنولوژی تنگل (Tangle) نسبت به بلاک چین اثبات شده بود، می‌توانست جایگزین بلاک چین شود و پروژه‌هایی که پس از آیوتا راه‌اندازی شدند نیز به جای بلاک چین از تنگل استفاده می‌کردند، اما چنین نشد.

بنابراین می‌توان حدس زد خلل و چالش‌های اساسی در مورد پروژه آیوتا و تکنولوژی‌ای که از آن استفاده می‌کند، یعنی تنگل وجود دارد که بنیاد آیوتا هنوز نتوانسته آنها را حل کند.

تکنولوژی تنگل

تنگل، تکنولوژی مورد استفاده توسط آیوتا هنوز در مراحل ابتدایی توسعه خود قرار دارد و چالش‌های زیادی در مورد امنیت آن وجود دارد که با گسترده‌تر شدن کاربردهای آن، می‌توان مشکلات آن را سنجید.

یکی از نگرانی‌ها و چالش‌هایی که در گذشته در رابطه با فناوری تنگل مطرح شده بود، این بود که این تکنولوژی ممکن است نتواند ترتیب معاملات را به درستی تشخیص دهد. بنابراین باید منتظر ماند و دید این پروژه و تکنولوژی مورد استفاده توسط آن در آینده چگونه عمل خواهد کرد.

دسترسی

برخلاف سایر ارزهای دیجیتال برتر از نظر حجم سرمایه، سکه پروژه آیوتا در برخی از صرافی‌های معروف مانند بیترکس و پولونیکس لیست نشده و قابل معامله نیست. یکی از عوامل مهمی که می‌تواند در حجم سرمایه پروژه و همچنین حجم معاملات روزانه آن تاثیر مثبتی داشته باشد، قابلیت معامله آن در صرافی‌های مختلف است.

فارغ از اینکه این صرافی‌ها و حجم معاملات منتشر شده توسط آنها چقدر معتبر است، قابلیت معامله ارز دیجیتال آیوتا در آنها می‌تواند تاثیر مثبتی از نظر فاندامنتال بر روی پروژه داشته باشد. بنابراین لازم است تیم آیوتا تحقق این مسئله را در برنامه‌های خود قرار دهد.

اجبار برای تایید دو تراکنش توسط هر نود

اینکه برای تایید تراکنش‌ها کاربر مجبور نیست هزینه‌ای به عنوان کارمزد پرداخت کند، ویژگی مثبتی است. اما اینکه در ازای این صفر شدن کارمزد، هرکسی بخواهد تراکنشی در شبکه آیوتا انجام دهد، مجبور است دو تراکنش قبل از خود را تایید کند و به عبارتی عملی مشابه با استخراج کردن را انجام دهد که این کار با استفاده از دستگاه‌هایی که برای استخراج طراحی نشده‌اند، به دلیل پایین بودن سرعت و بالا بودن مصرف برق، ایده خوبی نیست.

همچنین هیچ پاداشی در ازای نگهداری حجم زیادی از اطلاعات در آیوتا وجود ندارد، که نگهداری این اطلاعات در تلفن‌های همراه هوشمند به نظر منطقی نیست. با وجود تمام چالش‌های مطرح شده در رابطه با این پروژه، تیم آیوتا به صورت فعال در حال کار کردن بر روی مشکلات این پروژه است و با وجود همکاری‌هایی که با شرکت‌های بزرگ اعلام کرده، به نظر نمی‌رسد این پروژه قصد متوقف شدن را داشته باشد.

برنامه‌ها و رویدادهای پیش‌رو

پروژه آیوتا به کمک جامعه پر جنب و جوش طرفداران و شرکای صنعتی بزرگی که بر روی تطبیق پروژه آیوتا در جهان تلاش می‌کنند، در سه سال گذشته پیشرفت زیادی داشته است. از آنجایی که بازار ارزهای دیجیتال در حال حاضر در مرحله‌ای قرار دارد که کمی از فاز هیجانی آن خارج شده و متخصصین زیادی به این حوزه ورود کرده‌اند، می‌توان دید که مردم برای سرمایه‌گذاری روی این ارزها با دقت و مطالعه بیشتری تصمیم می‌گیرند و تکنولوژی پروژه، نقشه راه و سایر عوامل موثر در پیشرفت و توسعه آن را در نظر می‌گیرند.

در ادامه بخشی از برنامه‌ها که در گذشته به آنها دست یافته و همچنین وضعیت کنونی و برنامه‌ها و نقشه‌هایی که برای آینده دارد را بررسی می‌کنیم.

کیف پول


کیف پول آیوتا

کسانی که از زمان ایجاد پروژه آیوتا با آن همراه بودند، به خوبی شاهد پیشرفت آن از زمان ایجاد تاکنون بوده‌اند. در سال 2018، فعالان دنیای ارزهای دیجیتال، شاهد توسعه پیشرفت کیف پول ترینیتی (Trinity)، بوده‌اند.

اگرچه عرضه این کیف پول همچنان در مرحله بتای خود قرار دارد، اما می‌توان بدون نگرانی از آن استفاده کرد. استفاده از کیف‌پول ترینیتی بسیار آسان است و رابط کاربرپسندی دارد.

ما در ادامه به برخی از پروژه‌هایی که تیم آیوتا در حال حاضر در حال کار کردن بر روی آنهاست و در فاز تحقیقاتی خود قرار دارند، می‌پردازیم.

هماهنگ‌کننده

برای درک بهتر این مرحله از برنامه‌های آیوتا ابتدا باید ببینیم هماهنگ‌کننده چیست. تیم آیوتا برای محافظت تنگل از حملات فاز اولیه، از چیزی به نام هماهنگ کننده یا کوردیناتور Coordinator که به اختصار به آن Coo نیز می‌گویند، استفاده می‌کند. کوردیناتور (Coo) یک نود ویژه است که توسط بنیاد آیوتا اداره می‌شود. این نود بطور مرتب تراکنش‌هایی به ارزش صفر را منتشر می‌کند که کار آن بازرسی تنگل است.

تیم آیوتا قصد دارد برای اینکه ثابت کند، تنگل بدون وجود این هماهنگ‌کننده‌ها نیز می‌تواند به خوبی کار کند، از چندی پیش تصمیم گرفت آنها را حذف کند. آخرین به‌روز‌رسانی منتشر شده در رابطه با حذف هماهنگ کننده‌ها (Coo) از تنگل، انجام یک تست بر روی تنگل بدون وجود این Cooها بوده است.

کشف و جلوگیری از ورود اسپم به شبکه

این برنامه به پیدا کردن راه‌های جدیدی برای مقابله با اسپم‌های وارد شده به شبکه تمرکز دارد و هدف آن این است که شبکه را از اسپم‌های ایزوله شده محافظت کند.

انگیزه‌های اقتصادی

به همت متخصصین آیوتا، یک مدل مبتکرانه در آیوتا با استفاده از تئوری‌های نظریه بازی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. استفاده از تئوری‌های نظریه بازی می‌تواند نقش مهمی را در درک رفتار تنگل و مقیاس‌پذیری شبکه آیوتا داشته باشد.

همکاری‌ها و پذیرندگان


آیوتا با شرکت های بزرگی از جمله مایکروسافت و تسلا همکاری کرده است.

یکی از عواملی که به شدت می‌تواند در رشد و توسعه یک پروژه، به ویژه پروژه‌ای مانند آیوتا که مستلزم همکاری با شرکت‌های الکترونیکی و بطور کلی حوزه آی‌تی و اینترنت اشیاء است، کمک کند، همکاری آن با شرکت‌های بزرگ است. پروژه آیوتا از زمان ایجادش تاکنون همکاری‌های زیادی با شرکتهایی در سراسر جهان اعلام کرده که در ادامه به مهم‌ترین و معروفترین این همکاری‌های می‌پردازیم.

همکاری آیوتا و مایکروسافت

در نوامبر 2017، بنیاد آیوتا از راه‌اندازی اولین بازار دسترسی به اطلاعات عمومی که توسط یک دفترکل توزیع شده و برای کاربردهای اینترنت اشیاء، با همکاری مایکروسافت فراهم شده بود، خبر داد.

ایده آن این بود که از دسترس قرار دادن اطلاعات، که به نوعی سوخت تکنولوژی اینترنت اشیاء محسوب می‌شود، بتوان کسب درآمد کرد. این امر به کسانی که اطلاعات خاصی را در اختیار دارند این امکان را می‌دهد تا اطلاعات خود را به صورت کاملا امن به اشتراک بگذارند و از این طریق کسب درآمد کنند. اگر این امر ثابت شود، آنها می‌توانند در ازای به اشتراک گذاری اطلاعات مختلف، مانند اطلاعات مربوط به پیش‌بینی آب و هوا و.. کسب درآمد داشته باشند.

فرض کنید سیستم گرمایشی و سرمایشی شما به صورت هوشمند و با سنسورهایی که برای آنها تعبیه شده کار کنند. یعنی مثلا اگر دمای هوای منزل شما به 10 درجه رسید بطور اتوماتیک شوفاژها روشن شوند.

حالا اگر بخواهیم نقش آیوتا و کمپانی‌های ارائه دهنده اطلاعات را در این میان پیدا کنیم، به این صورت خواهد بود.

فرض کنید اطلاعات دقیق مربوط به شرایط آب و هوای روز آینده را بتوان با پرداخت مبلغ ناچیزی با ارز دیجیتال آیوتا به شرکت‌های ارائه دهنده اطلاعات هواشناسی، دریافت کرد. به این ترتیب تمام سنسورها می‌توانند با برنامه‌ریزی بهتر و دقیق‌تری عمل کرده و بنابراین در مصرف انرژی مصرفی خانه شما در ازای مبلغ اندکی صرفه‌جویی می‌شود.

نکته‌ای که در مورد این همکاری وجود دارد این است که، در دسامبر 2017، بنیاد آیوتا شفاف‌سازی کرد که در حال حاضر هیچ همکاری رسمی‌ای با مایکروسافت ندارد، اما متخصص بخش بلاک چین شرکت مایکروسافت، این چنین عنوان کرد:

ما از همکاری با بنیاد آیوتا ابراز خرسندی می‌کنیم و مفتخریم که با ابتکار عمل در بازار داده‌های جدید در ارتباط هستیم.

به هر صورت، این دو شرکت به همکاری و انجام یک سری کارها به صورت آزمایشی در شبکه تنگل آیوتا ادامه دادند. با وجود عدم مشارکت رسمی مایکروسافت با آیوتا، از روند همکاری‌هایی که تاکنون باهم داشتند، انتظار می‌رود همکاری آیوتا با مایکروسافت طولانی‌مدت و ادامه‌دار باشد.

همکاری آیوتا و تسلا

چندی پیش خبر همکاری پروژه آیوتا با غول ماشین‌سازی تسلا منتشر شد. این همکاری با هدف استفاده از پروژه آیوتا به عنوان سیستم پرداختی در خودروهای هوشمند تسلا برقرار شده است.

از آنجایی که مهندسین خودروسازی بزرگ تسلا در حال توسعه نرم‌افزاری برای خودروهای خود هستند که دیگر نیازی به راننده نداشته باشد، یک سیستم پرداختی هوشمند و سازگار با سیستم اینترنت اشیاء، چیزی است که این شرکت دقیقا لازم دارد.

فرض کنید خودروهای هوشمند تسلا برای سوخت‌گیری (برقی) به ایستگاه‌های مخصوصی مراجعه کنند، با قرار گرفتن خودرو در جایگاه دریافت سوخت، این خودرو توسط سنسورهایی که در آنجا قرار دارد، شناسایی شده و با تعامل خودروی تسلا با جایگاه سوخت‌گیری و با استفاده از کیف‌پول آیوتا و بدون نیاز و دخالت هیچ انسانی کار سوخت‌گیری و پرداخت هزینه آن با استفاده از ارز دیجیتال آیوتا می‌تواند به راحتی انجام شود.

همچنین فرض کنید قرار است این خودروها برای رساندن مسافران مختلف به مقصد مورد استفاده قرار گیرند. پرداخت کرایه توسط افراد نیز می‌تواند توسط شبکه آیوتا به راحتی ، با سرعت بالا و کارمزد صفر انجام شود.

همکاری آیوتا و پورشه

در می 2018، آیوتا همکاری دیگری را با غول خودروسازی لوکس جهان، یعنی پورشه اعلام کرد. این دو پروژه قرار است با همکاری هم به دیگر شرکتهای استارتاپی که بر روی هوشمندسازی و بطور کلی اینترنت اشیاء کار می‌کنند، کمک کند.

همکاری ایوتا و بوش

شرکت رابرت بوش که بیشتر با نام بوش شناخته می‌شود، یک شرکت چند ملیتی مهندسی و الکترونیکی است که در آلمان قرار دارد.

بوش در واقع، بزرگترین تولید کننده قطعات خودرو در جهان است.

اما فروش داده‌ها چیزی است که آینده جهان و صنعت‌های بزرگ در حال حرکت به سمت آن هستند و بوش نیز پروژه آیوتا و خودروهای هوشمند را راهکاری عالی برای تحقق اهداف خود یافته است. هدف این دو شرکت که هردوی آنها در آلمان مستقر شده‌اند، این است کل شهرهای جهان را به شهرهای هوشمند تبدیل کنند.

پروژه آیوتا یکی از شهرهایی را که برای این کار در برنامه خود قرار داده، شهر تایپه، پایتخت کشور تایوان است. برنامه هوشمندسازی این شهر مراحل مختلفی دارد که شامل ایجاد کارت‌های شناسایی هوشمند بر بستر تکنولوژی تنگل آیوتا است تا بتوان از این طریق خطرات مربوط به سرقت هویت و کلاهبرداری را از بین برد و در عین حال، راهی ساده برای پیگیری تاریخچه پزشکی و سایر اطلاعات مربوط به افراد، با سرعت و اعتبار بالا پیدا کرد.

همکاری آیوتا و فوجیتسو

فوجیتسو که یک شرکت ژاپنی در زمینه تولید تجهیزات آی‌تی است، چندی پیش مقاله‌ای منتشر کرد که در آن کاربردهای استفاده از پروژه آیوتا را توضیح می‌داد. این غول تولید کننده تجهیزات آی‌تی قصد دارد، تکنولوژی آیوتا را در تولیدات خود ادغام کند. وجود همکاری‌ با شرکت‌های بزرگ، نشانه‌ای از پتانسیل بالای پروژه آیوتا برای رشد و توسعه در آینده است.

رقبای اصلی

پس از ایجاد پروژه آیوتا، این پروژه برای مدت‌ها تنها پروژه‌ای بود که بطور خاص صنعت اینترنت اشیاء را مورد هدف قرار داده بود و در این زمینه بی رقیب محسوب می‌شد.

با گذر زمان و آشکار شدن این واقعیت برای همه که اینترنت اشیا، صنعتی است که در سالهای آینده با رشد و پیشرفت زیادی روبرو می‌شود، رقبای دیگری نیز برای پروژه آیوتا ظاهر شدند. برخی از مهم‌ترین آنها عبارتند از آیوتکس (IoTex)، هش‌گراف (Hashgraph) و آی‌او‌تی چین (IoT chain).

آیوتا و آیوتکس

عرضه رسمی پروژه آیوتکس (IoTex) در می 2018 برگزار شد و به سرعت توجه افراد زیادی را به خود جلب کرد و به یکی از امیدوار‌کننده‌ترین پلتفرمهای بلاک چینی جدید تبدیل شد. این پروژه تمرکز زیادی بر روی حریم خصوصی دارد و قابلیت ارائهقراردادهای هوشمند و برنامه‌های غیرمتمرکز در آن وجود دارد.

تیم آیوتکس ادعا می‌کند که معماری منحصر به فرد آیوتکس که چندین زیرزنجیره را به یک زنجیره اصلی وصل می‌کند، آن را به گزینه مناسبی برای کاربدهای اینترنت اشیا تبدیل کرده است.

پروژه آیوتکس یکی از اولین پروژه‌هایی بود که نشان برچسب طلایی از بخش تحقیقاتی بایننس دریافت کرد.

با وجود اینکه شبکه آیوتکس منبع باز و غیرمتمرکز است ، اما توسط بنیادی که در کالیفرنیا قرار دارد، پشتیبانی شده و بر روی توسعه آن کار می‌شود. در واقع می‌توان از آیوتکس به عنوان اتریومی برای کاربردهای اینترنت اشیاء با ساختار زنجیره‌های جانبی و حفظ حریم خصوصی بالا یاد کرد. حالا که یک دید کلی نسبت به پروژه آیوتکس پیدا کردیم، می‌توانیم مقایسه‌ای بین آن و ارز دیجیتال آیوتا انجام دهیم.


پروژه آیوتکس نیز با هدف بکار گرفتن در صنعت اینترنت اشیاء ایجاد شده است.

لازم به ذکر است پروژه آیوتکس در حال حاضر با داشتن حجم سرمایه 25 میلیون دلاری در جایگاه 159‌ام در میان ارزهای دیجیتال قرار دارد.

هر دو پروژه با هدف استفاده در کاربردهای اینترنت اشیاء ساخته شده‌اند، با این تفاوت که پروژه آیوتکس علاوه بر اینکه گزینه بسیار مناسبی برای پرداخت‌های حوزه اینترنت اشیاء محسوب می‌شود، قابلیت ساخت قراردادهای هوشمند و اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز را نیز ارائه می‌دهد.

پروژه آیوتا برخلاف سایر پروژه‌های ارز دیجیتال بر بستر بلاک چین ایجاد نشده و تکنولوژی مورد استفاده در آن چیزی به نام تنگل (Tangle) است که همواره با چالش‌هایی همراه بوده که تیم توسعه‌دهنده آیوتا هنوز راه‌حلی برای رفع آنها ارائه نداده است، در حالی که از آنجایی که پروژه آیوتکس بر بستر بلاک چین ایجاد شده با چنین چالش‌هایی روبرو نیست.

با وجود همه مزایایی که پروژه تازه تاسیس آیوتکس نسبت به آیوتا دارد، نباید فراموش کرد پروژه آیوتا با وجود سابقه طولانی‌تر و طرفداران آن و از همه مهم‌تر همکاری‌های موثری که در زمان‌های مختلف با شرکت‌های بزرگی از جمله سامسونگ، فوجیتسو، فولکس واگن، مایکروسافت و دویچه تلکام و سایر شرکت‌های بزرگ داشته، رقیبی نیست که در نبرد با آیوتکس به این سادگی‌ها از میدان به در شود.

آیوتا و هش‌گراف

هش‌گراف پروژه دیگری است که با هدف استفاده در پرداخت‌های صنعت اینترنت اشیاء ایجاد شده است. بنیادی که وظیفه پشتیبانی از این پروژه را بر عهده دارد در یک فروش خصوصی توانست 100 میلیون دلار جذب کند.

مشابه آیوتا، پروژه هش‌گراف نیز از یک نمودار غیرچرخشی جهت‌دار استفاده می‌کند. اما برخلاف آیوتا کدهای آن به صورت منبع باز نیست و از آنجایی که هنوز در مراحل ابتدایی کار خود قرار دارد، توکن آن هنوز در هیچ صرافی‌ای لیست نشده است. بنابراین باید منتظر باشیم و ببینیم این پروژه پس از لیست شدن در صرافی‌ ارز دیجیتال و آغاز کار خود به صورت رسمی چگونه برنامه‌های خود را پیش می‌برد و چه جایگاهی میان طرفداران ارزهای دیجیتال پیدا می‌کند.

آیوتا و آی‌او‌تی چین

آی‌او‌تی چین (IoT Chain) که به معنای زنجیره اینترنت اشیاء است، همانطور که از نام آن می‌توان فهمید بطور ویژه برای استفاده در کاربردهای اینترنت اشیاء ایجاد شده، اما نسبت به سایر پروژه‌های این حوزه کمتر شناخته شده است.

این پروژه در چین ایجاد شده ، اما تیم توسعه آن در حال حاضر در سنگاپور قرار دارند. بسیاری از طرفداران و متخصصین ارزهای دیجیتال به این پروژه لقب «آیوتای چینی» داده‌اند.

این پروژه نیز مانند آیوتا و هش‌گراف بر پایه معماری نمودار غیرچرخشی جهت‌دار ایجاد شده و تاکنون نیز مشارکت‌های موثری در آسیای شرقی ایجاد کرده است. توکن این پلتفرم که در ابتدا بر بستر بلاک چین اتریوم ایجاد و راه‌اندازی شده بود، در جولای 2019 به شبکه اصلی خود انتقال داده شد.

لازم به ذکر است این پروژه در حال حاضر با داشتن حجم سرمایه 20 میلیون دلاری در رتبه 184 در میان ارزهای دیجیتال قرار دارد.

هرکدام از این پلتفرم‌هایی که در بالا مقایسه و بررسی کردیم، ویژگی‌های منحصر به فردی دارند که آنها را برای ارتباطات اشیاء باهم مناسب می‌کند. تمام آنها کارمزدهای بسیار پایینی دارند که می‌توان تقریبا آنها را بدون کارمزد فرض کرد. همچنین همه آنها به نحوی طراحی شده‌اند که سرعت بسیار بالایی در تایید تراکنش‌ها داشته باشند و به راحتی با بسیاری از اپلیکیشن‌ها سازگار شوند.

ادغام دفتر کل توزیع شده و اینترنت اشیاء باهم در آینده یک موضوع حتمی است و تعدادی از پروژه‌های فعال در این حوزه، انجمنی تشکیل داده‌اند که در جهت توسعه این بخش تلاش کنند.

تیم‌های پروژه‌های آیوتا، هش‌گراف و آی‌او‌تی چین از اعضای فعال این انجمن هستند. پروژه‌های بلاک چینی دیگری که اعضای این پروژه را تشکیل می‌دهند شامل، پروژه‌های وی‌چین (Vechain)، مودوم (Modum) و کیوتوم می‌شود.

حضور این طیف وسیع از پروژه‌های مختلف در این انجمن و کمک به توسعه این بخش، نشانه روشنی از علاقه جوامع ارزهای دیجیتال به این بخش است. اما اگر بخواهیم یک جمع‌بندی از این بخش داشته باشیم، می‌توان گفت پروژه آیوتا با وجود تیم بزرگ خود و پیشرفت چشمگیری که در نقشه راه خود داشته است، همچنان به عنوان پیشتاز بی‌چون و چرای این دسته از ارزهای دیجیتال باقی خواهد ماند و به عنوان زیرساختی برای توسعه پروژه‌های مبتنی بر اینترنت اشیاء در سراسر جهان به فعالیت خود ادامه خواهد داد. اینکه آیا پلتفرم‌های رقیب بتوانند به آیوتا برسند و آن را شکست دهند، هنوز مشخص نیست، اما می‌توان گفت با وجود اختلاف زیادی که از نظر حجم سرمایه بین آیوتا و رقبای آن وجود دارد، چنین چیزی حداقل در کوتاه مدت اتفاق نمی‌افتد.

رویدادها و اخبار تاثیرگذار روی قیمت

اصلی در تحلیل تکنیکال وجود دارد که بیان می‌کند الگوهای قیمتی تمایل دارند خود را تکرار کنند. برای استفاده از این اصل در تحلیل فاندامنتال می‌توان تاثیر اخبار، شایعات و اتفاقات مختلف بر روی قیمت یک پروژه و الگوهای قیمتی‌ای که تشکیل داده را بررسی کرد و از این طریق بتوان رفتار قیمتی آن را در آینده و در مواجه با اتفاقاتی مشابه گذشته پیش‌بینی کرد.

2 جولای 2019

بنیاد آیوتا نسخه بتای کیف پول ترینیتی (Trinity)، که کیف پول انحصاری پروژه آیوتا است را منتشر کرد. بر اساس گزارشات منتشر شده این نسخه از کیف پول آیوتا در همان روز که عرضه شد، 160,000 بار دانلود شد و حجم معاملات انجام شده توسط آن برابر با 1.8 میلیارد دلار بود.

با انتشار این خبر توسط بنیاد آیوتا، قیمت ارز دیجیتال آیوتا نه تنها افزایش نیافت بلکه روند نزولی‌ای را در پیش گرفت. اما سه روز قبل از انتشار این خبر که خبرهایی مبنی بر انتشار نسخه بتای کیف پول آیوتا منتشر شده بود، ارز دیجیتال آیوتا، با افزایش قیمت 16.5 درصدی از 29 ژوئن تا 1 جولای همراه بود.

20 ژوئن 2019

بنیاد آیوتا همکاری خود با شرکت مدیریت دیجیتال سلامت و بهداشت مواد غذایی، به نام پرایموریتی Primority را اعلام کرد تا از این طریق بتوانند تمام مشخصات مربوط به مواد غذایی را از طریق بلاک چین ردیابی کنند.

از آنجایی که از ابتدای سال 2019 ارز دیجیتال آیوتا وارد یک کانال نزولی شده بود، انتشار این خبر نیز نتوانست تاثیری در این روند داشته باشد و این ارز دیجیتال به ادامه روند نزولی خود ادامه داد.

29 می 2019

پروژه آیوتا با ارائه طرح‌هایی برای حذف هماهنگ کننده و تست آن در روز 29 می، گام مهمی در راستای غیرمتمرکز کردن تایید تراکنش‌ها برداشت.

از آنجایی که یکی از چالش‌هایی که همواره در رابطه با پروژه آیوتا مطرح می‌شد مسئله متمرکز بودن تایید تراکنش‌ها با وجود هماهنگ کننده در شبکه آن بود، این خبر توانست تاثیر بسیار مثبتی در این پروژه داشته باشد و منجر به افزایش قیمت 18 درصدی آن شود.

نکته جالب توجه این است که این فقط یک تست اولیه از حذف هماهنگ‌کننده بود و حذف کامل آن، همانطور که در بخش برنامه‌ها و رویدادهای پیش رو به آن اشاره شد، در برنامه کار بنیاد آیوتا قرار دارد و با وجود تاثیر مثبتی که این تست اولیه بر روی قیمت داشته، پیش بینی می‌شود خبرهای بعدی در این رابطه نیز بتواند بر روی قیمت تاثیر مثبتی داشته باشد.

25 آوریل 2019

اداره حمل و نقل شهر آستین، مرکز ایالت تگزاس، با بنیاد آیوتا اعلام همکاری کرده تا سازوکار حمل و نقل این شهر را توسعه داده و پیشرفته‌تر کند.

از آنجایی که پروژه آیوتا از ابتدای سال 2019 همکاری‌های متعددی با شرکت‌های مختلف اعلام کرد که در میان آنها نام‌های بزرگی دیده می‌شد، این همکاری‌ها که تقریبا بی نام و نشان‌تر بودند، تاثیر کمتری بر روی قیمت آیوتا داشتند و انتشار این خبر نیز نتوانست مانع تسلط خرس‌ها بر بازار شود و روند نزولی قیمت ادامه پیدا کرد.

29 آوریل 2019

شرکت اتومبیل‌سازی انگلیسی جگوار، اعلام کرد قصد دارد برای اعطای پاداش به رانندگان خود در ازای گزارش اطلاعات، از شبکه آیوتا استفاده کند و به رانندگان ارز دیجیتال پاداش دهد.

این کمپانی انگلیسی اعلام کرد، مشارکت با پروژه آیوتا بخشی از برنامه‌های فاز اولیه این شرکت است.

در حالی که تنها 24 ساعت از انتشار این خبر گذشته بود، قیمت ارز دیجیتال آیوتا با رشد 20 درصدی روبرو شد.

این امر نشان می‌دهد، مشارکت‌های این چنینی و با کمپانی‌های بزرگی مانند جگوار، حتی زمانی که قیمت در یک کانال نزولی گیر افتاده باشد، می‌تواند منجر به افزایش شدید قیمت شود.

با وجود بررسی اخباری که تاکنون در رابطه با آیوتا منتشر شده به نظر می‌رسد چیزی که بتواند این پروژه را از این روند نزولی و سقوط به رتبه‌های پایین‌تر نجات دهد، حل مشکلات و چالش‌هایی است که در رابطه با این پروژه و به ویژه تکنولوژی تنگل مطرح است.